Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Ministar Nurković u Makau sa menadžmentom kompanije CRBC

Ministar Nurković u Makau sa menadžmentom kompanije CRBC
Datum objave: 04.06.2017 16:00 | Autor: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Ispis Štampaj stranicu


Drugog dana posjete Investicionom forumu u Makau, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurkovic sa saradnicima imao je više aktivnosti na prezentovanju investicionih projekata koji predstavljaju strateško opredeljenje Crne Gore u narednom periodu.

Najprije je imao sastanak sa potpredsjednikom kompanije CRBC, gospodinom Du Feiem. Podsjećamo da kompanija CRBC izvodi radove na dionici autoputa Smokovac - Mateševo. Potpredsjednik kompanije CRBC izrazio je zadovoljstvo zbog ubrzavanja radova na izgradnji autoputa i stvaranja potrebnih uslova za završetak projekta prema planiranoj dinamici. 
Na sastanku su predstavnici CRBC izrazili interesovanje i za druge projekte u Crnoj Gori, prije svega za projekat realizacije naredne dionice autoputa Mateševo-Andrijevica, zatim rekonstrukciju željezničke pruge od Bara prema Srbiji. 

Ministar Nurković je takodje apostrofirao i druge, ne manje značajne, projekte za koje očekuje da će CRBC dati konkretnu ponudu, a koji se odnose na izgradnju mosta Verige i izgradnju obilaznica oko Tivta i Budve. Ministar je predstavnicima CRBC rekao da uspjeh na izgradnji prve dionice autoputa predstavlja najbolju preporuku za sve naredne projekte u Crnoj Gori i u ovom dijelu Evrope.Realizovana saradnja na projektima sa CRBC je nastavak produbljivanja tradicionalno prijateljskih odnosa Crne Gore i Kine. 
  
Druga značajna aktivnost je bila učestvovanje ministra Nurkovića na posjećenom panelu na kojem je predstavio potencijale Crne Gore u svim vidovima transporta. 

Na ovom panelu učestvovali su i predstavnici Hrvatske, Avganistana, Filipina i vodećih svjetskih banaka, kao i Ujedinjenih nacija. U ostvarenim kontaktima na ovom panelu iskazano je interesovanje kompanije iz Šangaja za Luku Bar i izgradnju logističkog centra u njenoj blizini, koji bi opsluživao luku, zeljeznicu i autoput sa velikim količinama roba. Zainteresovanost kineske privrede, a i javnosti iskazana je tokom foruma i organizovanjem tv intervjua sa ministrom Nurkovićem od strane televizije Feniks iz Hong Konga, koja pokriva jugoistočni i ostrvski dio Kine. 
U intervju koji je imao za cilj da se gledaoci ove televizije upoznaju sa projektima u Crnoj Gori na kojima učestvuju kineske kompanije i na kojima mogu potencijalno da učestvuju u budućnosti, ministar Nurković je naglasio da kineske kompanije kvalitetno izvode radove u skladu sa evropskim standardima i da ravnopravno konkurišu za poslove u Crnoj Gori sa evropskim firmama, a kao primjer je naveo prvu prioritetnu dionicu autoputa. 

Budući važni potencijalni projekti na kojima se očekuje učestvovanje kineskih kompanije su nastavak izgradnje autoputa Bar - Boljare, jadransko-jonska cesta i rekonstrukcija zeljezničkih pruga, zaključeno je tokom susreta crnogorske delegacije sa predstavnicima kineske privrede. 


PR Služba Ministarstva saobraćaja i pomorstva