Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Izjava ministra Nurkovića povodom održavanja vježbe “Luka Kotor 2017”

Izjava ministra Nurkovića povodom održavanja vježbe “Luka Kotor 2017”
Datum objave: 09.06.2017 16:00 | Autor: Ministarstvo

Ispis Štampaj stranicu


Zadovoljstvo mi je da danas prisustvujem inter-resornoj vježbi, koja će, očekujem, i ovog puta pokazati spremnost crnogorskih institucija da testiraju kapacitete po pitanju spašavanja ljudskih žrtava na moru, zaštite mora od zagađenja sa plovnih objekata, incidenata poput eksplozija/požara na brodu i svih drugih potencijalnih nezgoda na moru. 
Osim što ovakve i slične vježbe imaju za cilj da se testiraju procedure, koordinisanost i obučenost ljudstva, funkcionalnost opreme i sredstava,a u isto vrijeme pokažu eventualne nedostatke. 

Kako sam informisan ovo je treća godina kako se vježbe ovog tipa uspješno organizuju i nadam se da će nam poslužiti u svrhu daljeg unapređenja nacionalnog sistema za hitno reagovanje. 

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da Uprava pomorske sigurnosti, kao nosilac vježbi, Mornarica Vojske Crne Gore i Sektor granične policije MUP-a u skladu sa Nacionalnim planom za hitno reagovanje i potpisanim Sporazumom o međusobnoj saradnji adekvatno, efikasno i profesionalno u koordinisanoj akciji, mogu odgovoriti zadacima i izazovima poput smanjenja i otklanjanja posledica zagađenja mora, kao i traganja i spašavanja na moru. 

Svakako je važno da spomenem i doprinos i da se zahvalim ostalim učesnicima: Zapovjedniku broda Athena, predstavnicima Luke Kotor, Službe zaštite i spašavanja i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Kotora, Regionalnom centru za obuku ronilaca iz Bijele. Takođe koristim priliku da se zahvalim na učešću i predstavnicima Jugopetrola - Kotor i preduzeću Hemosan iz Bara. 

Preko 150 učesnika iz već pomenutih institucija, preduzeća i organizacija pokazalo je danas da je Crna Gora spremna da pravovremeno, stručno i koordinisano, u skladu sa procedurama, odgovori na izazove. 

Takođe je važno da istaknem da osim što raspolaže kvalitetno obučenim kadrom, Crna Gora ima na raspolaganju i zavidnu opremu i sredstva i kroz međuresornu saradnju u kontinuitetu radi na kreiranju kvalitetnog nacionalnog sistema za hitno reagovanje, odnosno ima kapacitete da sačuva naše more da bude čisto, sigurno i bezbjedno za plovidbu kao što je to sada.

Video: Izjava ministra Nurkovića povodom održavanja vježbe “Luka Kotor 2017”