Manja slova Veća slova RSS

 Moj kutak

Newsletter Prijava za newsletter
>

Saopštenje: Susret Bulc –Brajović: Ostvaren značajan napredak u oblasti saobraćaja

Saopštenje: Susret Bulc –Brajović: Ostvaren značajan napredak u oblasti saobraćaja
Datum objave: 05.09.2016 13:28 | Autor: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Ispis Štampaj stranicu



Sagovornici su se tokom susreta osvrnuli na rezultate napora resornog ministarstva i dosadašnji napredak u sprovođenju agende povezivanja između Evropske unije i zapadnobalkanske šestorke. 

Glavna tema razgovora odnosila se na mjere koje prate infrastrukturni razvoj, poput integrisanog upravljanja granicom, održavanja i bezbjednosti puteva.

Tokom jednodnevne posjete komesarka je sa ministrom Brajovićem posjetila i granični prijelaz Božaj-Hani Hotit između Crne Gore i Albanije, gdje ih je dočekala albanska delegacija predvođena albanskim ministrom saobraćaja Edmondom Hadžinastom.

Jedan od razloga za obilazak ovog graničnog prelaza je strateški projekat prekogranične saradnje u okviru kojeg će se u drugoj polovini ove godine omogućiti rekonstrukcija ovog prelaza, za koju je Evropska unija obezbijedila značajnu podršku. 

Ministar Brajović je izrazio zadovoljstvo da po prvi put bude domaćin Evropskog Komesara, a takođe i pozitvnim komentarima i pohvalama za napredak koji smo ostvarili u ovoj oblasti, konkretno otvaranjem dva poglavlja iz resora saobraćaja poglavlje 14 - saobraćajna politika i poglavlje 21 - transevropske transportne mreže. 

Resorni ministar je upoznao goste sa krupnim razvojnim projektima koje su već počeli da se realizuju, ali i o strateški važnim projektima koji su u fazi planiranja i izrade dokumentacije i ovu priliku iskoristio da se zahvali na značajnoj podršci koju Crna Gora dobija od evropskih institucija. 

Bilo je riječi i o oblastima u kojima su obije strane uočile određene slabosti, pa je u tom smislu dio razgovora bio posvećen i pitanjima iz pomorskog saobraćaja. Konstatovano je da je u prethodne dvije godine uložen značajan napredak uz intezivnu komunikaciju i saradnju sa institucijama na nivou EU, pa se efekti tog rada mogu očekivati u narednom periodu. 

Komesarka Bulc je pozdravila razvojne planove Crne Gore kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura, stavljajući akcenat na ravnomjernom razvoju svih vidova saobraćaja, korišćenju novih tehnologija i obnovljivih izvora energije. Bulc je istakla da je kvalitet saobraćaja to jest kvalitetna prekogranična saradnja jedan od faktora stabilnosti, kao i da će EU i dalje podržavati sve projekte koje su regionalnog karaktera. 

Kako je poboljšanje bezbjednosti saobraćaja na putevima jedan od ciljeva EU, komesarka je pozvala Crnu Goru da nastavi sa reformama i razvojnom politikom na tom plan. 

Zakljucujuci da Crna Gora zaista ima čime da se pohvali kada su u pitanju rezultati rada, poželjela je da Crna Gora nastavi da bude faktor stabilnosti u regionu. 

PR Služba Ministarstva saobraćaja i pomorstva